Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok

NO-DIG-teknik

Förankringsmetod med låselement

Förankringsmetod med låselement


NO-DIG-teknik är ett samlingsnamn för olika tekniker som kan användas för att slippa gräva traditionella rörgravar. Exempelvis i innerstäder under vägar, motorvägar, vattendrag etc. där minskad framkomlighet kan ha stor negativ inverkan på samhället. På grund av fördelarna med VRS-SYSTEM, förankringsmetod med låselement och rörens ZM-beläggning (för mer information om ZM-beläggning klicka här) är det möjligt att tillämpa följande NO-DIG-lösningar som gör att man slipper gräva rörgravar:

  • Horisontell rörborrningsteknik
  • “Push-pull”-metoden
  • Rörspräckning

ZM-beläggning

ZM-beläggning

Exempel på ett lyckat NO-DIG-projekt under komplicerade förhållanden utfördes i Göteborg. Vintern 2010 upptäckte Göteborgs Vatten en skadad ledning som försåg industriområdet Marieholm med vatten.

102 meter av röret behövde ersättas vilket inkluderade rör under en vital väg. Arbetet var tvunget att påbörjas omedelbart även om det var i mitten på december och marken var frusen till ett djup på 60 centimeter. Lösningen blev en NO-DIG-teknik med horisontell rörborrning med BLS®-/VRS®-T koppling med genomföring av rörtyp VRS-ZM. Rörledningen som skulle ersättas var 102 meter lång och den nya rördragningen skulle göras med DN 400 rör som sedan skulle kopplas ihop med en befintlig ledning DN 800.

Göteborgs Vatten och entreprenören påbörjade arbetet en tidig och kylig decemberdag 2010. Arbetet med att ersätta den gammal ledning på 102 meter med NO-DIG-teknik under den vitala vägen avslutades samma dag som arbetet påbörjades. Både entreprenören och Göteborgs Vatten var nöjda med resultatet.

VRS-SYSTEM® – Transporterar ditt vatten säkert